A fogszúvasodás

Olyan fogbetegség, amelynek kialakulását több tényező együttes előfordulása okozza.

Ezek közül jelentős tényező az elhanyagolt szájápolás, a szabálytalanul álló fogak, túlzott cukor és szénhidrát fogyasztás stb., és lehet örökletes tényező is.

A betegség kialakulása kicsi zománchibával indul, ami tulajdonképpen a szúvasodás első jele. Nehezen észlelhető, olykor csak röntgen felvételen látható. Ha ebben a stádiumban nem kerül ellátásra (fogtömés), a szúvas üreg tovább nő és elérheti a fogbél üregét, a pulpa kamrát. Ennek már jelentős tünetei lehetnek, pl. hideg érzékenység és/vagy éjszakai fogfájás. Ez a betegség már gyökérkezeléssel, gyökértöméssel gyógyítható. A gyökérkezelt fogak törékennyé válnak, ezért a töredezés megelőzésére korona készítése javallt. Amennyiben a gyökérkezelés elmarad, a kóros folyamat átterjed a fogmederre és gyökérhártya gyulladás, később csonthártya gyulladás alakulhat ki. Ez magas láz és erős duzzanat kialakulását okozhatja. A betegség ellátása többnyire szájsebészeti osztályon végezhető műtéti beavatkozással, amely a fog elvesztését eredményezheti.

A leírt folyamat több hónap, esetleg néhány év alatt alakul ki, ezért a fél évenkénti rendszeres fogászati ellenőrzésen való részvétel az ilyen súlyos betegségek kialakulásának lehetőséget jelentősen lecsökkenti. Ezért minden kedves Betegünk részére évente 2 alkalommal ingyenes ellenőrzést ajánlunk, amelynek igénybe vételével elkerülhetővé válnak a váratlan betegségek kialakulása.