Fémallergia

A fémallergia megjelenési formája igen változatos. A leggyakrabban a fém csatok vagy –ékszerek a börrel érintkezve piros foltokat, pörsenéseket okoznak. Lehet nem csupán helyi reakció is, ilyenkor a kézen, nyakon esetleg testszerte piros foltok, pattanások, bőrhámlások figyelhetők meg. A hajhullás is intő jel lehet.
A fogászati pótlások fém összetevője is lehet kiváltója az allergiás reakciónak. A pótlásokhoz alkalmazott fémeket a szájba helyezés előtt allergológiai vizsgálatnak vethetjük alá. Rendelőnkben használatos DMA készülékkel mérhető a szájban lévő amalgámtömések és fém pótlások allergizáló hatása.
A fémek alkalmazása az új technológiákkal készülő fogpótlásoknál azonban kiküszöbölhető. A fém nélküli kerámia koronák fémallergiás betegeken igen sikeresen alkalmazhatóak. Ide sorolható a cirkonból speciálisan előállított korona vagy híd pótlás is. Ezek esztétikai megjelenése igen kedvező. Az implantátumok között is létezik fémmentes anyagból készült termék, amelyekre szintén fémmentes protetikai felépítményt lehet alkalmazni. Ezen korszerű fogászati technológiák alkalmazásával kielégítő fogpótlások készülhetnek fémallergiás páciensek számára is.