A szájhigiéne

A táplálkozás során a különböző ételdarabkák a szájban maradhatnak. Ezek az állandó 36 fok körüli hőmérsékleten hamarosan bomlásnak indulnak, amely folyamat kellemetlen szájszagot eredményez. Ezen ételmaradék és a fogakra telepedő lepedék mechanikus eltávolítása a fogmosás, szájápolás során valósítható meg.

A legnehezebb a fogak közötti rések, egymás felé néző felszínük megtisztítása, ahová a fogkefe sörtéi nehezen férnek be. Ezt a területet fogselyem alkalmazásával tudjuk leghatékonyabban megtisztítani. A fogak többi felszínét a fogkefével kell tisztítani, de nem a fogkefe vízszintes mozgatásával. Ebben az esetben ugyanis a fogak nyaki részénél – ahol a felületét nem fedi zománc – kagyló szerű kopásokat idéz elő a fogkefe sörtéje. Ez fokozza a fog érzékenységét hidegre, melegre, későbbi stádiumban a fog eltöréséhez vezethet. Ugyanakkor a fogak más felszínei ápolatlanul maradnak.

Az eredményes fogtisztítás eléréséhez a fogkefét körkörös irányban kell mozgatni úgy, hogy a fogak minden felületét tisztítsa és az íny szélét is masszírozza. Ennek elkerülése, az íny „kímélése” ÁLLANDÓ ÍNYGYULLADÁST, ÍNYVÉRZÉST OKOZHAT. Kialakulása után még óvatosabb fogmosás következik, amely tovább súlyosbítja az ínygyulladást. Ebben az esetben már elkerülhetetlen a fogorvosi beavatkozás szükségessége. A fogorvos feladata, hogy megtisztítsa a fogakat a rájuk rakódott lepedéktől, fogkőtől és megszüntesse az íny gyulladásos állapotát, az íny vérzését.